001ΣΤΟΧΟΣ
Αναμενόμενα
αποτελέσματα
I
Καινοτόμο τυροκομικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα πληροί το σύνολο των προδιαγραφών παραγωγής φέτας ΠΟΠ, θα αξιοποιεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του θερινού γάλακτος και θα αποτελεί το πρώτο ιδιότυπο τυροκομικό προϊόν αποκλειστικά από μετακινούμενα κοπάδια στη χώρα.
II
Το προϊόν στο τέλος του TrueCheese θα διαθέτει ολοκληρωμένη ταυτότητα με διαστάσεις την περιοχή, το φυσικό περιβάλλον, το σύστημα μετακινούμενης κτηνοτροφίας, την παράδοση και τα ανώτερα ποιοτικά του χαρακτηριστικά
III
Πρότυπο διαχειριστικό πλάνο μετακινούμενων αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Εισαγωγή ενδεδειγμένων διαχειριστικών πρακτικών που θα βελτιώσουν την οικονομικότητα και θα οδηγήσουν στην παραγωγή νωπού προϊόντος κατάλληλου για τη μεταποίηση προϊόντων υψηλής ποιότητας.
IV
Πρότυπο διαχειριστικό πλάνο μετακινούμενων αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Εισαγωγή ενδεδειγμένων διαχειριστικών πρακτικών που θα βελτιώσουν την οικονομικότητα και θα οδηγήσουν στην παραγωγή νωπού προϊόντος κατάλληλου για τη μεταποίηση προϊόντων υψηλής ποιότητας.
V
Ολοκληρωμένη διερεύνηση των οικονομικών συνεπειών της παραγωγής του προϊόντος στην επιχείρηση και στο παραγωγικό σύστημα.
VI
Δυνητική τιμολόγηση του προϊόντος και πρόβλεψη της ζήτησής του στην αγορά
001ΣΤΟΧΟΣ
Οικονομική και
εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων
Υπάρχουν ενδείξεις πως το προϊόν αυτό θα έχει θετική ανταπόκριση στην αγορά, καθώς η κατανάλωση εν γένει τυριών μικρής κυκλοφορίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση πωλήσεων. Στην πρωτογενή παραγωγή:
I
Ωφέλειες για τις μετακινούμενες εκμεταλλεύσεις της περιοχής στον βαθμό όπου το προϊόν θα επιτύχει υψηλότερες τιμές στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές.
II
Μεσοπρόθεσμα οφέλη θα προκύψουν για τους κτηνοτρόφους ως προς τη βελτίωση της διαχείρισης των κοπαδιών τους, της ποιότητας του γάλακτος και της ανταγωνιστικής θέσης των εκμεταλλεύσεων, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενσωμάτωση στην αγορά και διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
III
Ουσιαστική αναγνώριση της λειτουργίας του μετακινούμενου συστήματος εκτροφής.
IV
Η σύνδεση του προϊόντος με τον σύστημα και την περιοχή θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης αλυσίδας αξίας που θα συνδέει τον τόπο, τους παραγωγούς και την επιχειρηματικότητα με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή.
001ΣΤΟΧΟΣ
Στην μεταποιητική
βιομηχανία
Το προϊόν που θα παραχθεί δεν περιορίζεται μόνο σε πιστοποιήσεις ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, “ορεινό”) αλλά θα συγκεντρώνει συνολικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
I
Ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τη μικροβιακή χλωρίδα, το προφίλ των λιπαρώn οξέων, την περιεκτικότητα σε CLA.
II
Ορεινή προέλευση (γάλα από ζώα που βόσκουν αποκλειστικά σε ορεινούς βοσκοτόπους).ς.
III
Σύνδεση με συγκεκριμένο τόπο παραγωγής, τόσο του πρωτογενούς προϊόντος όσο και του τελικού/μεταποιημένου, τόσο ως πολιτιστική κληρονομιά όσο και με τη διάσταση της βιοποικιλότητας των βοσκοτόπων και του φυσικού τοπίου.
IV
Πιστοποιημένη παραγωγική διαδικασία, με τον παραδοσιακό τρόπο τυροκόμησης.
V
Σύνδεση με συγκεκριμένο παραγωγικό σύστημα.
Tο προϊόν θα είναι σαφώς διαφοροποιημένο από ομοειδή τυροκομικά προϊόντα στην αγορά και ταυτόχρονα θα διαθέτει ανώτερα και πιστοποιημένα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Επιπλέον:
1. Η παραγωγή τυριού αποκλειστικά από μετακινούμενες εκμεταλλεύσεις αποτελεί μια ουσιαστική καινοτομία στην Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο Μεσογείου, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των μετακινούμενων αιγοπροβάτων στο εξωτερικό είναι κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης.
2. Προστασία των υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.