true-cheese-logo

118°23’17.7″W

33°55’07.3″N

Φορείς
υλοποίησης

ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ

Η εταιρεία ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1992, από μετατροπή παλιότερης εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στο ίδιο αντικείμενο από το 1960

Η εταιρεία ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ (http://www.kourellas.com/kourellasgr.html) ιδρύθηκε το 1992, από μετατροπή παλιότερης εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στο ίδιο αντικείμενο από το 1960. Αντικείμενο της είναι η επεξεργασία γάλακτος και παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, σαλατών και γιαούρτης, η παραγωγή ζωοτροφών καθώς και η ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας με καινοτόμες εφαρμογές. Εδρεύει και δραστηριοποιείται σε ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις στα Γρεβενά. Διαθέτει δικό της δίκτυο συλλογής γάλακτος, μονάδα αποθήκευσης, παστερίωσης, επεξεργασίας, ωρίμανσης, τυποποίησης και αποθήκευσης ετοίμων προϊόντων.

Το 1996, η Κουρέλλας ΑΕ είναι η πρώτη Ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων, που διακινεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με το εμπορικό σήμα “ BIOPAN”, και με τις γερμανικές προδιαγραφές της “Naturland”, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν πρότυπα και κανονισμοί για ζωικά βιολογικά προϊόντα. Από τότε κτίζει ένα σημαντικό για την βιολογική γεωργία ολοκληρωμένο αυτό-τροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με ορθή εφαρμογή των διατάξεων των κανονισμών Ε.Ε. 2092/91 και 1804/99.Σήμερα συμμετέχουν 90 επιλεγμένα από την εταιρεία και συνειδητά από την μεριά τους αμιγώς βιολογικά γεωργοκτηνοτροφικά νοικοκυριά και καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα σιτηρών, ψυχανθών και ποικίλων άλλων κτηνοτροφικών τροφών, για την αυτοτροφοδοσία του συστήματος με ελληνικής παραγωγής ζωοτροφές για την εκτροφή των 20.000 και πλέον βιο-εκτρεφόμενων αιγοπροβάτων.

Οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρίας αλληλοσυμπληρώνουν τη σχέση της ποιότητας των τροφίμων με την τοπική γεωργική οικονομία. Ένας από τους στόχους αυτούς είναι η ίδρυση μονάδας παραγωγής μειγμάτων ζωοτροφών με σκοπό τον απόλυτο επιστημονικό έλεγχο της διατροφής των ζωών. Η εταιρία ήδη αναπτύσσει πρόγραμμα σε συνεργασία με ομάδα καθηγητών για τον έλεγχο της διατροφής και τον προσδιορισμό της σχέσης ποιότητας και της ποσότητας της τροφής με την ποσότητα του γάλακτος, με σκοπό την διαμόρφωση σιτηρεσίων για το μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσμα.
Η δημιουργία πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας που έχει ερευνητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, η πολύχρονη εμπειρία, η εφαρμογή πρωτοποριακών και καινοτόμων ιδεών, η σημαντική παρουσία της στην τοπική και όχι μόνον αγροτική οικονομία, αλλά και ο σταθερός προσανατολισμός προς την παραγωγή τροφίμων που θα συνδυάζουν την ποιότητα με την αυθεντικότητα παράλληλα με τις σύγχρονες τεχνολογίες και καταναλωτικές απαιτήσεις, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, εγγυώνται την μελλοντική πορεία της Κουρέλλας Α.Ε. και αποτελούν τα βασικά συστατικά της φιλοσοφίας της.

Προϊόντα και διασφάλιση ποιότητας

Συνολικά παράγονται 250 τόνοι βιολογικών τυριών και 600 τόνοι συμβατικών τυριών ετησιώς. Το 80% αυτών  διατίθεται σε χώρες της Ευρώπης. Τα βασικά προϊόντα της εταιρείας είναι φέτα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, τυρί κατσικίσιο, τυρί αγελαδινό, τυρί με σκόρδο και πιπεριά, τυρί με ελιά και τσίλι, μπάτζος, στραγγισμένο γιαούρτι, κεφίρ και ροφήματα γιαουρτιού, μανούρι και ένα τοπικό τυρί, Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, το Ανεβατό που η εταιρεία ταυτοποίησε, κατοχύρωσε –παράγει και διακινεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η Κουρέλλας Α.Ε. διαθέτει εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και ακολουθεί απαραβίαστο σύστημα ιχνηλασιμότητας. Η εταιρεία έχει αναπτύξει συστήματα HACCP για κάθε γραμμή παραγωγής ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια των προϊόντων καθώς και πιστοποιημένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001, ISO 22000, IFS και BRC για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης διαθέτει αναγνωρισμένα εργαστήρια αυτοελέγχου σύμφωνα με την οδηγία 89/662 ΕΕ με άρτιο εξοπλισμό και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την διεξαγωγή των ελέγχων.

certificate-kourellas
paragogi-kourellas

Μέθοδοι παραγωγής

Το γάλα συλλέγεται από  50 αμιγώς βιολογικές κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων και μία με αγελάδες. Οι μονάδες αυτές είναι εγκατεστημένες στον ορεινό όγκο του Νομού Γρεβενών. Τα ζώα ανήκουν σε ντόπιες φυλές και από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο βόσκουν ελεύθερα στους βοσκότοπους των βουνών. Τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο – Μάρτιο) ταΐζονται με 100% βιολογικές τροφές που παράγονται στην ίδια περιοχή. Αυτή είναι και η μεγάλη ποιοτική διαφορά των προϊόντων BIOΡΑΝ. Ταΐζουμε τα ζώα μας με όσες βιολογικές τροφές χρειάζονται πραγματικά και όχι με τις ελάχιστες που απαιτούνται για να  πληρούν τους όρους των κανονισμών, ώστε να χαρακτηρίζονται βιολογικά.

Το γάλα αμέσως μετά την άμελξη τοποθετείται  στους συντηρητές γάλακτος για να διατηρηθεί η καλή του ποιότητα και να σταματήσει η ανάπτυξη μικροβιακού φορτίου. Στην συνέχεια με ειδικά μονωμένα βυτία μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις μας και γίνεται χημικός και μικροβιολογικός έλεγχος καθώς και έλεγχος για ύπαρξη αντιβιοτικών. Εφόσον το γάλα πληροί όλους τους κανόνες ποιότητας και υγιεινής, φιλτράρεται και παστεριώνεται στους 72º C για 15 λεπτά. Ακολουθεί πήξη στους 35º C  για 1 ώρα, η διαίρεση του πήγματος, το φορμάρισμα και η στράγγιση. Την επόμενη μέρα γίνεται το αλάτισμα και τα τυριά τοποθετούνται στους χώρους ωρίμανσης. Εκεί παραμένουν χωρίς καμία χρονική πίεση όσο χρειάζεται για να αποκτήσουν το άρωμα και την γεύση τους. Στην συνέχεια τοποθετούνται στα ψυγεία. Ακολουθεί συσκευασία και διάθεση στην αγορά.

Κατά την παρασκευή των τυριών προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γάλακτος, μεταφέροντας τα στο τυρί. Αυτό επιτυγχάνεται συνδυάζοντας τις παραδοσιακές συνταγές της τυροκόμησης με τη σύγχρονη τεχνολογία. Δεν κάνουμε καμία παρέμβαση ή προσθήκη βελτιωτικών ή συντηρητικών στο γάλα και για την πήξη χρησιμοποιούμε πυτιά φυτικής προέλευσης, και όχι ζωικής. Παρέχουμε τεχνική υποστήριξη στους κτηνοτρόφους μας και τους εκπαιδεύουμε στην διαχείριση των ζώων για να έχουμε το μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσμα στο παραγόμενο γάλα. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε γάλα ζώων που έχουν ασθενήσει.

Η συμμετοχή στο TrueCheese

Πάγια στρατηγική της εταιρείας παραμένει η βελτίωση της ποιότητας και τυποποίησης των προϊόντων-τροφίμων, η δημιουργία νέων σημάτων καθώς και ανάδειξη των ξεχασμένων γεύσεων της Ελληνικής Τυροκομίας. Αυτό επιτυγχάνεται με συνεχείς επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες και με έρευνα. Η εταιρεία συνεργάζεται με πανεπιστημιακούς φορείς και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για την ανάδειξη και τυποποίηση παραδοσιακών τυριών. Επίσης, συμμετέχει σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις (SIAL,ANUGA,DETROP,) για την προώθηση και προβολή των προϊόντων καθώς και για την ανάπτυξη και ανταλλαγή επιχειρηματικών πληροφοριών.

Μέσα από αυτή την εξωστρέφεια και την άμεση διασύνδεση με την έρευνα προέκυψε το ενδιαφέρον της εταιρίας για συμμετοχή στο TrueCheese. Το πολυλειτουργικό προφίλ της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας προσιδιάζει απόλυτα στο προφίλ της εταιρίας, η οποία λειτουργεί με γνώμονα την ποιότητα, την αυθεντικότητα, την περιβαλλοντική προστασία και τον σεβασμό στην παράδοση. Η εταιρία συνεργάζεται με μετακινούμενα κοπάδια και ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ανάδειξη της μοναδικότητας της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος, αλλά και του συνολικού “μύθου” πίσω από τη μετακινούμενη αιγοπροβατοτροφία. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκει να διασφαλίσει οφέλη συνολικά για την περιοχή και να παγιώσει την πρόσβαση των τοπικών εκμεταλλεύσεων στην αγορά και τη διασύνδεσή τους με την έξυπνη επιχειρηματικότητα.

simmetoxi-kourellas

001ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

G Design Studio