Η ΜΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η λειτουργία του συστήματος τροφοδοτεί και τους τρεις τομείς της οικονομίας (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή).
Πράγματι, το σύστημα της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας σήμερα αποτελεί παράδειγμα εκτατικού συστήματος εκτροφής, με κύρια χαρακτηριστικά την αξιοποίηση της διαθέσιμης οικογενειακής εργασίας, τη χαμηλή εξάρτηση από πάγιο κεφάλαιο (κτίρια και μηχανολογικό εξοπλισμό), καθώς και τις σχετικά χαμηλές απαιτήσεις σε μεταβλητό κεφάλαιο (αγοραζόμενες εισροές), κυρίως λόγω της κάλυψης μεγάλου μέρους των διατροφικών αναγκών των ζώων από τη βόσκηση σε ορεινούς βοσκοτόπους. Η διαχείριση των εκμεταλλεύσεων, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, είναι εκτατικής μορφής και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ορθολογική οργάνωση της εργασίας. Σκιαγραφείται, έτσι, ένα παραγωγικό σύστημα που μπορεί, με κατάλληλες διαρθρωτικές προσαρμογές, να βελτιώσει τη θέση του στην οικονομία της αγοράς και να αποτελέσει πηγή εισοδήματος και απασχόλησης σε αγροτικές, ορεινές περιοχές.
το σύστημα της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας σήμερα αποτελεί παράδειγμα εκτατικού συστήματος εκτροφής
Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση των γαλακτοκομικών προϊόντων από μετακινούμενα κοπάδια αποτελεί μια οικονομική δραστηριότητα με προοπτική. Τα προϊόντα αυτά διαθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να διοχετευτούν προς την αγορά, επιτυγχάνοντας υψηλές τιμές. Η διαμόρφωση κατάλληλων στρατηγικών εμπορίας και προώθησης, που θα εστιάζουν στα πολυλειτουργικά χαρακτηριστικά του συστήματος, και η πιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας αποτελούν κλειδιά για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστική θέση της αλυσίδας αξίας της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτής, υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη καινοτομίας και έξυπνης επιχειρηματικότητας, που αφορούν τόσο στη συστηματική παραγωγή ιδιότυπων προϊόντων, στο πλαίσιο πιστοποιημένης διαδικασίας και με μια ολοκληρωμένη ταυτότητα. Σημειώνεται ότι ο παραδοσιακός τρόπος τυροκόμησης αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και η πιστοποίησή του θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω στη βελτίωση της εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων.
ο παραδοσιακός τρόπος τυροκόμησης αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς
Μια από τις βασικότερες αδυναμίες της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας συνίσταται στο ότι τα προϊόντα της δεν διαθέτουν ξεχωριστά κανάλια εμπορίας, τα οποία να αναδεικνύουν την πραγματική τους ποιότητα. Έτσι, το θερινό γάλα τελικά τυροκομείται εκτός της περιοχής παραγωγής μαζί με γάλα που παράγεται σε άλλες περιοχές και από άλλα συστήματα. Με τον τρόπο αυτό, τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος “χάνονται” και δεν αξιοποιούνται στην παραγωγή ενός ιδιότυπου προϊόντος, το οποίο να ενσωματώνει το σύνολο των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών του συστήματος. Συνεπώς, ο καταναλωτής δεν γνωρίζει το σύστημα, τη λειτουργία και τη συνεισφορά του και εν τέλει ο παραγωγός “αποκόβεται” από την αγορά, αφού ο ρόλος του συστήματος παραγωγής του δεν αντανακλάται στο παραγόμενο προϊόν.